0

A hiteligénylés során a KHR- listás személyre is ugyanaz vonatkozik mint a BAR- listásra?

A hiteligénylés folyamata koránt sem nevezhető egy egyszerű feladatnak. A sok szigorú feltétel mellett bizony sokszor nehezen értelmezhető és apró betűs rész is található a kölcsönszerződésben, amely egy hétköznapi embernek fejtörést okozhat. Az egyik legnépszerűbb kérdés mostanság az szokott lenni, hogy vajon KHR- listás személy is kaphat- e hitelt, vagy ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, mint a régi BAR- listásokra?

A hiteligénylés során a KHR- listás személyre is ugyanaz vonatkozik mint a BAR- listásra?

A hiteligénylés során a KHR- listás személyre is ugyanaz vonatkozik mint a BAR- listásra?

Először is nem árt tisztázni a fogalmakat. A régen még BAR- listaként ( Bankközi Adós-és Hitelinformációs Rendszernek ) emlegetett adósok listáját mára már átnevezték KHR- listának ( Központi Hitelinformációs Rendszer ). Azt kell mondjuk, hogy csak is a neve lett más ennek a negatív adólistának, jelentős változások nem történtek, szinte ugyan olyan szigorúak a szabályok hiteligénylés terén.

Ami talán egy kicsi könnyítésnek tekinthető a mai KHR- listán, hogy ha míg régen egy aktív státusszal rendelkező adós kiegyenlítette a tartozását, még 5 évig bent maradt passzív státusszal a rendszerben, addig ma már csak 1 évig szerepel benne. Ami a hiteligénylést illeti, KHR- listás személy is ugyan olyan nehezen juthat hitelhez, mint a régi BAR- listás. Passzív státusz esetén van néhány bank vagy épp pénzintézet, aki hitelez, ám jelentősen rosszabb feltételekkel.

A hiteligénylés tehát KHR- listás személynek borzasztó nehéz lehet. Egy megoldásnak számíthat az osztrák hiteligénylés, hiszen Ausztriában a bankok nem néznek utána annak, hogy a kölcsön igénylőjének van- e korábbról rendezetlen tartozása, ám érdemes meggondolni azt is, hogy ha a meglévő hitelüket nem tudták törleszteni a múltban, nem lesz- ez megint így.

  
Iktatva: Hiteligénylés Címkék: , , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.


hét − 2 =

Küldés
Hiteligénylés 2014